Debatindlæg i Folketidende 12. maj 2021

Børn på Lolland-Falster skal undervises af en uddannet lærer Når klokken rundt omkring på Lolland-Falsters folkeskoler ringer ind, møder eleverne alt for ofte en underviser uden en læreruddannelse. Det viser en ny undersøgelse, som AE-rådet har lavet for Danmarks Lærerforening. I begge kommuner er det mere end hver femte lærer, der er uden en læreruddannelse. I Lolland Kommune er tallet på hele 28,8 procent, mens det i Guldborgsund er 23,7 procent.

Lærerens ekspertise i form af viden og kompetencer er den vigtigste faktor til forklaring af elevernes udbytte af undervisningen. Derfor kan vi ikke være bekendt, at skolebørnene får undervisning af personer uden en læreruddannelse.

Det er undervisningsopgaven alt for vigtig til. At løfte den opgave kræver den rette uddannelse. For det er i folkeskolen, børnene får viden, færdigheder, dannelse og lærer om samfundet omkring dem. Her udvikler de sund fornuft, kritisk sans og den gode, motiverende undervisning er en grundsten, som resten af deres tilværelse hviler på.

Så skulle man tro, at problemet er mangel på lærere. Men sådan er det faktisk ikke. Udenfor folkeskolen arbejder 26.500 lærere. Mange af dem fandt, at mulighederne for at udfolde deres potentiale som lærer i en periode havde for trange kår i folkeskolen. De har derfor valgt andre brancher eller søgt til private skoletilbud, hvor de oplevede, at forholdene var bedre. Dem skal vi have lokket tilbage i folkeskolen.

Der er sket positive forandringer i rammerne omkring folkeskolen. Blandt andet i form af en ny arbejdstidsaftale, som vi er godt i gang med at rulle ud. Vi er i gang med at styrke samarbejdet om skolen mellem kommuner, skoleledere og lærere. Vi har en forpligtigelse til, at vi lokalt bruger alle muligheder for, at det bliver attraktivt for uddannede lærere at være ansat i vores kommuner.

Glidebanen, hvor flere og flere af vores børn undervises af uuddannede personer, skal stoppes nu. Det kræver samarbejde og lokale prioriteringer. For det er bestemt ikke godt nok, når så mange børn her oplever, at de ikke får den gode undervisning, som en dygtig, veluddannet lærer kan give.

 

Gordon Ørskov Madsen

formand Danmarks Lærerforening

 

Birger H. Petersen

formand Lolland-Falsters Lærerforening